Transilvania – Draculas rike
17. - 24. november
8 dager / 7 netter

Transilvania - Draculas rike
17. - 24. november 2024

Denne spennende reisen tar deg gjennom sagnomsuste Transilvania. «Landet bortenfor skogen» er akkurat like mytisk som navnet lover. Vår tur går til en av Europas skjulte skatter. Til et landskap så vakkert og grødefullt at det har vært kjempet om til alle tider. Utforsk historiske middelalderbyer, festninger og fascinerende kulturminner. Fra sjarmerende Sibiu til den mystiske Hoia Baciu-skogen, gir reisen deg et unikt innblikk i regionens rike historie og vakre landskap. Besøk høydepunkter som Draculas slott, Sarmizegetusa – hovedstaden i det gamle Daciarikets, og gamlebyen i Brasov. Møt lokale rumenere underveis, lær om deres livsstil og opplev Transilvanias gjestfrihet. En variert blanding av byvandringer, kulturelle besøk og naturskjønne opplevelser venter på deg. Morten Strand vil i tillegg holde foredrag underveis, om Romania i dag, historiske tilbakeblikk og dagens situasjon.

Høydepunkter:

 • Gamlebyen i Sibiu
 • Besøk lokale sauegjetere i dalene utenfor Sibiu
 • Daciarikets hovedstad – Sarmizegetusa
 • Castle Bran – Draculas slott
 • Festningskirkene i Prejmer
 • Gamlebyen i Brasov
 • Den spesielle isgrotten Scarisoara
 • Cluj – hovedstaden i Transilvania
 • «Den glade kirkegård»

Informasjon om turen

Hoteller

 • 17. – 21. september (4 netter) 
  Hotel MyContinental 3*, Sibiu

  Hotel MyContinental ligger nær Sentrum av Sibiu, kun 200 meter fra gamlebyens lange gågate inn til Piata Mare (det store torget i Sibiu). Hotellet ble renovert i 2021, og har moderne utstyrt rom, innredet i avslappende og attraktive farger.
 • 21. – 24. september (3 netter) Hotel Belvedere 3*, Cluj

Hotel Belvedere er et godt mellomklassehotell med 155 gjesterom, som ligger på en høyde cirka 800 meter fra torget i sentrum. Hotellet har et stort svømmebasseng, sauna og treningsrom.

 • Fly Oslo – München – Sibiu t/r
 • Flyskatter
 • Ett kolli innsjekket bagasje på flyet, pluss håndbagasje
 • Fire netter på hotell i Sibiu med frokost
 • Tre netter på hotell i Cluj med frokost
 • Fire middager, inkludert en flaske vann
 • Tre lunsjer, inkludert en flaske vann
 • Alle utflukter iht. program
 • Busstransport ifølge program
 • Engelsktalende lokal guide fra dag 2 til og med dag 8
 • Utenriksjournalist Morten Strand er reiseleder og foredragsholder
 • Fortid og nåtid - foredrag av Morten Strand

Morten Strand

har reist verden rundt som utenriksjournalist- og kommentator i snart 40 år, de aller fleste av dem for Dagbladet. Han har jobbet mest med Russland, Ukraina, og Øst-Europa. Men han har også vært EU-korrespondent, og han har lenge vært opptatt av Kaukasus. Morten dekket Russlands krig i Georgia i 2008, en krig som i ettertid framstår som et frampek mot dagens krig i Ukraina. Han «oppdaget» for alvor Kaukasus under USAs første irakiske krig 1991, da han var i en armensk kirke i Jerusalem, og opplevde en guds-tilbedelse og en ur-gammel liturgi som var sterke saker for en ikke-religiøs mann. Det var følelsen av Tiden, mer enn av en Gud, som ga de religiøse fornemmelsene. 

Reiseprogram

Dag 1: Tirsdag 17. september

Oslo – Sibiu

Du møter Elite Travels reiseleder på Oslo Lufthavn om ettermiddagen. Sammen flyr vi med Lufthansa via München til Sibiu. Vi ankommer rundt klokken 01.00 om natten og blir kjørt til hotellet vårt i sentrum av Sibiu, cirka ti minutter unna. Her skal vi bo i fire netter.

Sentrum i byen Sibiu, med fjellkjede i bakgrunnenSibiu
Dag 1: Tirsdag 17. september

Dag 2: Onsdag 18. september

Sibiu og Rau Sadului

Vi får en rolig morgen, med frokost frem til titiden, før vi treffer vår lokale engelsktalende guide, som skal være med oss under hele oppholdet. Først på programmet er en byvandring i gamlebyen for å gjøre oss kjent i denne vakre byen, som var Europas kulturhovedstad i 2007. Sibiu strekker seg tilbake til middelalderen, og har i dag rundt 160 000 innbyggere. Vi ser ringmuren og de tre torgene byen er kjent for – Piata Mare, Piata Mica, og Piata Huet. Her ligger den katolske kirken, den evangelisk-lutherske kirken og mellom torgene og vårt hotell ligger den ortodokse kirken, som er en kopi av Hagia Sophia i Istanbul. Vi beregner å være tilbake på hotellet fra vår vandring ved tolvtiden.

Det blir en kort pause på hotellet før vi kjører mot fjellkjeden Karpatene sør for byen. Etter en drøy time er vi fremme i en vakker dal der befolkningen lever av jordbruk, skog og sauehold, og dermed tviholder på en tradisjon som kan dateres helt tilbake til middelalderen. Herfra er det ti minutters spasertur (gode sko anbefales) til dalstasjonen for bøndene som gjeter sauene sine cirka 600 høydemeter over oss. Derfra bærer de hver dag melk og ost ned til dalstasjonen og tar med seg proviant tilbake opp i fjellet. Vi inntar lunsj med lokale, kalde retter og drikke i idylliske omgivelser før vi går tilbake til bussen. Vi får en kort 10-minutters kjørestrekning før vi besøker en familie og blir servert kaffe, te og lokal bakst.

Ankomst til hotellet sen ettermiddag. Kvelden er til egen disposisjon for å bli bedre kjent med byen.

Inkluderte måltider: Frokost, lunsj

Gamle pastellfargede hus i SibiuSibiu
Dag 2: Onsdag 18. september

Dag 3: Torsdag 19. september

Sarmizegetusa og Corvinilor

Etter frokost er det avreise til vestlige Transilvania. Jo lenger vestover vi kjører, desto lavere blir fjellene. Vi svinger av mot sør fra hovedveien på slettelandskapet som fortsetter videre mot Ungarn. Etter et par timers kjøring er vi fremme ved parkeringen til en av Romanias viktigste, men lite besøkte severdighet, Sarmizegetusa. Fra parkeringen er det en drøy 30 minutters vandring opp til dette som var Dacia-rikets hovedstad, grunnlagt for mer enn 2000 år siden. Dacia-kongen Decebalus ble slått på slagmarken av den romerske keiser Traians hær i år 106 fordi Dacia hadde store gullforekomster. Deretter ble Dacia en romersk provins og dagens navn på dette landet, Romania, er enkelt forklart med bakgrunn av at folket i dag stammer fra romerne, og er en blanding mellom Daciere og Romere. Vi får en omvisning på området, som på mange måter minner om Stonehenge i England

Vi vender tilbake til bussen og kjører en time til byen Hunedoara og sagnomsuste Corvinilor, som fungerte som en festning frem til 1400-tallet. Corvin slott, som det også er kjent som, er et av de vakreste slottene i Romania og et av de største slottene i Europa. Den vakkert bevarte bygningen har blant annet en praktfull riddersal, et kapell, en imponerende vindebro, og over 50 rom med middelalderkunst og møbler. Før omvisningen i slottet, blir det tid til en lunsj på egen hånd.

Etter besøket drar vi tilbake til vårt hotell i Sibiu, og er fremme i 17-tiden. Om kvelden samles vi til middag på en hyggelig restaurant i gamlebyen.

Inkludert måltid: Frokost, middag

Corvin-slottetCorvin-slottet
Dag 3: Torsdag 19. september

Dag 4: Fredag 20. september

Draculas slott, Prejmer og Brasov

Etter frokost kjører vi østover i Transilvania på en heldagsutflukt. Vi kjører parallelt med de høye Fagaras-fjellene, som er en del av Karpatene med hundrevis av fjelltopper over 2000 meter. Den høyeste er Moldevanu som er 2544 meter over havet. Sent på formiddagen er vi fremme ved Castle Bran, Draculas slott, i den lille byen Bran.

Dracula er en roman av den irske forfatteren Bram Stoker. Romanen kom ut i 1897, og handler om den mystiske vampyrgreven Dracula fra Transilvania på jakt etter blod i London. Myten om vampyren Dracula skal være basert på den historiske fyrst Vlad III Dracula (1431-1476), en nasjonalhelt i Romania fordi han utfordret Det osmanske rike. Men han var også kjent som en grusom hersker. Vi besøker slottet, og etterpå blir det tid til litt shopping og en matbit på egen hånd, før vi setter kursen litt nordover til Prejmer.

I Prejmer hører vi om begrepet festningskirke og lærer om hvorfor denne type forsvarsverk var så viktig for innbyggerne i Transilvania i middelalderen. Faktum er at mens byene hadde solide festningsmurer, var festningskirkene landsbyboernes eneste beskyttelse mot angrep fra fremmede folkegrupper. Festningskirken i Prejmer er fra år 1211 og ser kanskje lite spennende og uanselig ut, men på innsiden får vi en enestående mulighet til å oppleve hvordan det var å leve under beleiring. Her hadde mer enn 270 familier hvert sitt rom å oppholde seg i, dersom de ble angrepet eller beleiret.

Etter besøket i Prejmer er det rundt 20 minutters kjøring til gamlebyen i Brasov, der vi har mer enn to timer til disposisjon før vi inntar felles middag på en restaurant ved torget i gamlebyen. Brasov har i dag cirka 300 000 innbyggere og ligger vakkert til ved foten av Karpatene i syd.

Vi returnerer til Sibiu, en tur på et par timer, slik at vi er tilbake på hotellet sen kveld.

Inkluderte måltider: Frokost og middag

Slottet Brans gårdsrom, sett fra en balkongBran slottet
Dag 4: Fredag 20. september

Dag 5: Lørdag 21. september

Sibiu – Scarisoara – Cluj

I dag sjekker vi ut og forlater Sibiu etter frokost. Vi setter kurs mot nord-vest og Apuseni-fjellene. Tidlig ettermiddag er vi fremme ved den meget spesielle Scarisoara-grotten som har en isbre, som er 18 meter høy og inntil 35 meter bred, nede i grotten. Det er god adkomst med trapper, og relativt enkelt å spasere på faste stier inne i grotten. Etter besøket i grotten blir det tid til egen lunsj før vi fortsetter til Cluj, som er Transilvanias hovedstad med sine 350 000 innbyggere. I sekstiden sjekker vi inn på hotellet som skal bli vårt hjem de neste tre netter.

Vi spiser felles middag i hotellets restaurant og slapper av på hotellet.

Inkluderte måltider: Frokost og middag

Inngang til isgrotten i ScarisoaraIsgrotten i Scarisoara
Dag 5: Lørdag 21. september

Dag 6: Søndag 22. september

Hyggelige småbyer – Sighetu Marmatiei, Sapanta og Desesti

I dag blir det en tidlig start. Vi kjører nordover til den vakre regionen Maramures. Sent på formiddagen er vi fremme i byen Sighetu Marmatiei. Her besøker vi først fødehjemmet til Elie Wiesel, som mottok Nobels fredspris i 1986. Deretter blir det besøk i et fengsel/konsentrasjonsleir fra kommunistenes tid, før vi kjører 20 minutter til den lille byen Sapanta, med sin store trekirke og «Den Glade Kirkegård». Vår guide leser inskripsjonene på de vakre trekorsene som innebærer at folk smiler og noen bryter ut i latter, derav navnet.

Fra Sapanta er det en knapp times kjøring til den lille byen Desesti, hvor vi inntar en felles lunsj, med god mat og drikke, hos en lokal familie i deres gjestehus. Vi skal også ta en titt på Trekirken Saint Parascheva, som på mange måter ligner på våre stavkirker, selv om det ikke er benyttet samme lafteteknikk og de ikke har svalganger.

Fra Desesti returner vi til vårt hotell i Cluj med sen ankomst.

Inkluderte måltider: Frokost og lunsj

Fargerike gravstøtter på «Den Glade Kirkegård» i Sapanta
Dag 6: Søndag 22. september

Dag 7: Mandag 23. september

Hoia Baciu-skogen og Cluj

Etter en rolig morgen kjører vi en knapp halvtime til den forheksede skog, Hoia Baciu. Mytene og mysteriene i og rundt denne skogen er mange, alt fra merkelige mentale forstyrrelser hos folk som har besøkt skogen, til dødsfall under overnatting i skogen. Vi går en 35 minutters rute gjennom skogen med lokal guide før vi returnerer til Cluj. Etter en liten felles byvandring har du ettermiddagen på egen hånd, frem til felles middag om kvelden.

Inkluderte måltider: Frokost og middag

Utsikt over byen Cluj, med St. Michaels Kirke i midtenCluj
Dag 7: Mandag 23. september

Dag 8: Tirsdag 24. september

Cluj – Alba Iulia – Sibiu – Oslo

Nok en rolig morgen med sen frokost. Avreise med kurs sørover og etter en halvannen times kjøring er vi fremme i byen Alba Iulia. Her fant samlingen av Romania sted i 1918, og Kong Ferdinand av Romania og Dronning Marie ble kronet her i 1922. Vi får en omvisning innenfor citadellet i byen, hvor vi også inntar felles lunsj før vi har turens siste transportetappe på en knapp time til Sibiu flyplass. Vi ankommer i god tid før avreise med Lufthansa klokken 17.45. Flybytte i München og ankomst Oslo i 22-tiden.

Inkluderte måltider: Frokost og lunsj

Katedral og festningsmur i Alba IuliaAlba Iulia
Dag 8: Tirsdag 24. september

Påmelding

Sikre deg plass ved å betale depositum

Spørsmål

Einar William Zakariassen

"Ikke nøl med å ta kontakt ved eventuelle spørsmål."

  * (Stjernetegnet) - Betyr at det er et påkrevd felt å besvare.

  Handlekurv

  Meld deg på vårt nyhetsbrev og få et digitalt vinkurs GRATIS!

  NYHETSBREV

  Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev aksepterer du også våre vilkår og betingelser som står i vår personvernerklæring.

  Skroll til toppen